Regizor & Autor Scenariu
Actor, profesor, regizor, scenarist și prezentator TV
Născut în 1970. Este absolvent al Școlii-studio V.I.Nemirovici-Dancenko (MXAT) a Teatrului Academic „A.P.Cehov” din Moscova, specialitatea “Actor de Teatru și Film”. A urmat cursuri de editare și staj de regie teatru-muzical în New York. În prezent este actor și regizor la Teatrul Național “M.Eminescu”, professor la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, coautor și prezentator, împreună cu Constantin Cheianu, al emisiunii de satiră politică "Ora de ras" la Jurnal TV.
Anatol este premiat în mai multe domenii artistice: actorie, regie de teatru și film, pedagogie. În anul 2021 a primit titlul onorific “Artist al poporului”.
De 30 de ani aсtivează și ca actor de TV și film, în proiecte naționale și internaționale, așa ca: "Tenis cu Moldovenii”, regia Tony Hawks şi Mikolaj Jaroszewicz, Marea Britanie (2010); "Inocent Murder", regia Adrian Popovici, România (2014); "Femeia cu Cravată Neagră", regia Adrian Popovici, România (2015); "Resentiment", regia Natalia Shaufert, Republica Moldova (2017); "La Cârciuma de la Drum", unde a fost actor, scenarist și director artistic, Jurnal TV, Chișinău (2020, 2021, 2023) și multe alte proiecte.
În 2014 și-a făcut apariția în industria cinematografică moldovenească în calitate de regizor și autor de scenariu cu lungmetrajul “Ce Lume Minunată” pentru care a primit premiul FIPRESCI la Warsaw Film Festival, Polonia; premiul cel mai bun Regizor, cel mai bun Scenariu şi cel mai bun Film Străin la Massachusetts Independent Film Festival, Boston, USA; Best Scenario la Festival des Cinemas du Sud-Est Europeen a Paris, France; Audience Award, Best Fiction Film la Crossing Europe Film Festival Austria; Best Film – SOE in Berlin, Germania.
Varvara este al doilea proiect de lungmetraj în care este regizor și autorul scenariului.
Director de Imagine
Născut în 1976, Ivan Grincenco își petrece copilăria în satul Jura (Rîbnița), lunca Nistrului. De mic copil frecventează clubul amatorilor de fotografie, iar în 2004, după ce absolvește studiile medii în medicină, aplică pentru învățământul superior la specialitatea Imagine de Film și Televiziune (AMTAP), clasa legendarului Vlad Ciurea. Combină studiile cu activitatea paralelă la diverse televiziune în show-uri matinale, performanțe concertistice, etc.
Debutează în imagine de film cu scurtmetrajul ”La pescuit" de Olga Pascaru, regizoarea cu care a mai creat lucrarea s-a de licență ”Grănicerii”, iar ulerior ”Regina Maria” (premiului Publicului la FIFD Cronograf) și ”Japca, casa mea”.
În 2007 participă la primul lungmetraj în calitate de prim asistent director de imagine ”Lupii și Zeii” de Alexandru Vasilache, după care participă în numeroase producții autohtone și internaționale (Canada, Azerbaijan, România, Emiratele Arabe, Rusia, Belarus).
În 2014 semnează imaginea primului său lungmetraj ”Ce lume minunată” de Anatol Durbală pentru care este apreciat de criticii din Marea Britanie și Slovenia. Pentru o imagine pitorească și conceptuală, primește la Munchen premiul Cea mai Bună Imagine pentru scurtmetrajul ”Miliard” de Evgheni Dudceac, de altfel scurtmetraj ce a obținut peste 20 de premii și aprecierea publicului în selecțiile festivalurilor din toată lumea.
În 2021, este invitat la București pentru a semna, împreună cu Silviu Stavilă și Sergiu Babară, imaginea proiectelor ”MMXX” și ”2020” în regia monstrului sacru al noului Val Românesc, Cristi Puiu.
După o dezvoltare de mai bine de 4 ani a proiectului cinematografic cu titlul provizoriu ”Santa Barbara”, regie și scenariu Anatol Durbală, Ivan Grincenco semnează imaginea lungmetrajului Varvara, pentru care invită o echipă internațională.
Fiind în funcția de Director de Imagine în cadrul Moldova-Film SA, conduce departamentul de imagine și coordonează proiectul de digitalizare a arhivei Moldova-Film ca parte a patrimoniul național.
Din 2014, este unul din ocrotitorii Muzeului Cultural Educativ "Grev СaFi" - primul muzeu public de Artă din Republica Moldova, fondat de Grigory Kabachny și Evdokia Fidelskaya, care sunt co-autori de 57 de ani - un duet creativ ce a creat multe pânze, în care artiștii și-au investit sentimentele, energia de aspirație, încântarea în fața Universului, a vieții lor.
Pictor Scenograf
Designer de Producție
Gabriela Răbuș, născută în 1995, la Edineț, este absolventa facultății de Scenografie din cadrul Universității Naționale de Artă din București.
Anterior proiectului regizat de Anatol Durbală, a lucrat pentru mai multe scurtmetraje cu UNATC București și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. Este relevant de menționat asistența de scenografie în cadrul producției cinematografice de lungmetraj TVR ”Dictator Jr.” (titlu provizoriu), precum și alte colaborări creative;
Producția Varvara a marcat un debut, întrucât este primul film de lungmetraj unde Gabriela este Pictor Scenograf.
Creative Producer
Producătorul Creativ este persoana responsabilă de generarea sau identificarea ideilor, realizarea și lansarea lor. Asigură finanţarea, implică co-autori și membri cheie ai echipelor de creație; dezvoltă proiectul la nivel internațional, supraveghează și organizează procesele începând de la etapa de pre-producție, producție și post-producție, până la lansarea mondială/națională. Prcatica țării noastre arată că sarcina distribuției, cade la fel, pe umerii producătorului, la fel precum multe alte responsabilități. Cu alte cuvinte, un Producător Creativ este persoana care nu numai că conduce corabia, dar este de obicei, persoana care îi convinge pe toți să urce la bord ca să atingă împreună punctul ochit. Dincolo de căutările de creație (alături de co-autori) și opțiunile strategice, Producătorul Creativ este un individ care își asumă riscuri pentru deciziile luate în toată această călătorie numită FILM.
Sergiu Cumatrenco Jr. este unul din promotorii activi ai cinematografiei autohtone la nivel internațional. Este co-fondator al companiei YOUBESC cu sedii la Chișinău și București. Din 2011, împreună cu Alla Donțu și Roman Bordei, echipa YOUBESC a lansat numeroase evenimente culturale, printre care proiecte muzicale, spectacole de teatru, concerte, gale și festivaluri. Pe lângă piese muzicale, zeci de videoclipuri, spoturi video, mii de reclame audio și zeci de mii minute de conținut dublat în limba română, echipa YOUBESC numără în portofoliu peste 33 filme (co)produse și distribuite - proiecte apreciate de festivalurile internaționale și de publicul larg.
Din cele mai recente filme create în co-producție cu partenerii din Moldova, România, Spania, SUA, Germania și Franța se remarcă: MILIARD cu Mihai Curagău (r. Evgheni Dudceac), CARBON cu Dumitru Roman (r. Ion Borș), ÎNCĂ DOUĂ LOZURI cu Dorian Boguță (r. Paul Negoescu), MMXX cu Dragoș Bucur (r. Cristi Puiu), TUNETE cu Anatol Mîrzenco (r. Ioane Bobeică) și lista continuă.
Din 2018, împreună cu Anatol Durbală, Ivan Grincenco și Roman Bordei (co-autori CE LUME MINUNATĂ), Sergiu Cumatrenco Jr. își asumă dezvoltarea proiectului cu titlul provizoriu ”Santa Barbara” - astăzi titlul internațional VARVARA.
Sergiu Cumatrenco Jr. dedică acest film tuturor persoanelor, care deși riscă să fie marginalizate, decid să rămână integre, în special mamei sale - Vera, botezată VARVARA.
Regizor de Sunet
Probabil unul din cei mai prolifici producători de sunet în sectorul media din Republica Moldova, cu mii de proiecte pentru branduri naționale și internaționale, sute și zeci de piese muzicale, spectacole, performanțe live, emisiuni TV, seriale și evident filme la activ. Născut la Chișinău în 1985, Roman Bordei urmează școala muzicală și încă din adolescență se implică activ în turneele concertistice a trupei ”Zbînts”. În 2009, în paralel cu activitatea muzicală, debutează în film cu documentarul ”Sufletului satului” de Victor Ciobanu, după care urmează 2 proiecte studențești cu Mircea Bobînă.
De-a lungul anilor, fiind un specialist cu abilități de combinare a cunoștințelor tehnice și elementelor creative, este invitat în calitate de colaborator supervizor pentru diverse programe la JurnalTV, TV8, Prime, Radio Aquarelle și Radio Plai.
Crează orchestrații și mixează piese colaborând cu mai mulți artiști printre care Cindy Wanda, Dara, Carla's Dreams, Mani, 18PLS (Ucraina), Ainex, Alex Man, Ola Tabu, Natalia Barbu, Olia Tira, etc.
Debutează în lungemtraj de film cu ”Ce lume minunată” de Anatol Durbală, iar după ce a coordonat amenajarea primului studiou de Surround Mix la Chișinău (studioul YOUBESC), Roman Bordei crează prima coloană sonoră 5.1 made in Moldova pentru scurtmetrajul ”Miliard” de Evgheni Dudceac, urmând proiectele cinematografice ”Plus Minus Unu” de Ion Borș și ”Beautiful Corruption” de Eugen Damaschin.
Fiind directorul tehnic al Festivalului Internațional de Film RAVAC, Roman Bordei coordonează cele 2 workshop-uri în Sound Engineering cu colegii din Ucraina și România (Max Ponomarchuk, Valeriy Khilobok, Dumitru Alexandru).
Coordonează cu succes procesul de dublaj din engleză în limba română a peste 10.000 minute de conținut furnizat de NBC Universal, FCCE și Salaud Moriset printre care ”Skin” de Guy Nattiv, scurtmetraj de Oscar.
Din luna Mai 2022, obține certificarea Avid Pro Tools Dolby Atmos Production și proiectează la Mediacor primul studiou de mixaj Dolby Atmos în Moldova (YOUBESC), unde face upmix pentru proiectele cinematografice de rezonanță ”Tunete” de Ioane Bobeica (cu Anatol Mîrzenco), ”Carbon” de Ion Borș (cu Dumitru Roman) și Varvara de Anatol Durbală (cu Tudor Țurcan).
Compozitor
În anii de căutare a lui, Pavel s-a încercat în toate rolurile muzicale posibile în Moldova. De la cântatul într-o trupă de cover la nunți și cumetrii până la acompaniatul la bas într-o trupă punk. De la cântatul cântecelor la chitară în cafenelele locale până la prestația în cadrul diferitor festivaluri internaționale. Dar, odată cu începutul pandemiei, Pavel a decis să se aprofundeze în subiectul producerii de muzică pe un computer. Stând în dormitorul său din copilărie, în apartamentul părinților, și-a petrecut zile întregi studiind toate nuanțele de a crea muzică și încercând să facă primele piese pe vechiul său laptop de 10 ani. După un timp, artiștii au început să-l contacteze, iar Pavel a început să se angajeze în producția de sunet, să înregistreze și să mixeze melodii, și-a echipat propriul studio și a început să predea. Printre artiștii cu care a lucrat Pavel: Vanya Lyulenov, Sunstroke Project, Delta pe obraz, Crista, The Glimpse și mulți alții.
Pe lângă faptul că lucrează cu alți artiști, Pavel are un proiect muzical solo - Paul Small. În care combină sunete alternative și pop amestecând emoții sincere cu melodii captivante. De asemenea, conduce activ rețelele sociale și expune conținut pe teme muzicale și aproape muzicale. TikTok-urile sale adună sute de mii de vizualizări și videoclipuri despre viața în Moldova i-au oferit 18.000 de abonați pe această rețea de socializare.
Pavel nu s-a considerat niciodată un compozitor de film, dar când prietenii lui au apelat la el pentru ajutor, nu a putut refuza. După ce s-a încercat să scrie în câteva mici filme studențești, Pavel a avut ocazia să se încerce ca compozitor într-un film de lungmetraj. Datorită acestui proiect, Pavel a putut să se declare în industria creativă locală ca un adevărat compozitor de film, capabil să audă sarcina regizorului și să transmită orice paletă de emoții chiar și cele mai subtile.
Pavel a fost unul dintre ultimii care s-au alăturat producției pentru filmul „VARVARA”. La acel moment, montajul final era aproape gata și echipa a înțeles că filmului îi lipsește ceva care să-l ajute să-l unească și a apelat la compozitor pentru ajutor. Fiind încântat de munca anterioară a realizatorilor de film - „CARBON”, Pavel nu a putut refuza și s-a pus imediat pe treabă.
Muzica scrisă pentru „VARVARA” transmite cel mai exact vârtejul de emoții complexe care năvăli sub pielea protagonistului. Tema principală se bazează pe doar două acorduri și astfel reflectă și mai bine cum într-un tip simplu, așa cum vedem în fiecare zi în viața noastră, se poate încadra o mare adâncime a celor mai dificile experiențe. Confruntarea omului și a credinței se reflectă și în selecția contrastantă a temelor muzicale. Sunetele banale și familiare ale instrumentelor acustice precum pianul, mandolina și chitara acustică reflectă aceleași experiențe pământești și de zi cu zi ale eroului. Dar cu cât ceva nepământesc și divin apare în viața lui Sasha, cu atât muzica devine ceva intangibil și sublim, o împletire de vibrații și vibrații în care se pot distinge cumva sunete familiare unei persoane.
Director de Casting
Regizor de Film, Director de Casting
Miron Daniela și-a făcut studiile la un liceu cu profilfrancofon. Astfel, încă pe când era elevă a participat ca actriță în cadrul festivalelor internaționale de teatru din Italia, Franța și România cu piesele de teatru "Cei trei mușchetari" de Alexandre Dumas și "Nunta lui Figaro" de Pierre Beaumarchais.
Pe lângă educația obișnuită, a studiat vioara, baletul și actoria. Famialia o susținea în toată complexitatea ocupațiilor pentru formarea personalității cu excepția unei semnături pe când Daniela avea 15 ani. Semnătura de a încheia contractul cu o agenție din Paris ca să lucreze în calitate de model. Părinții o visau ombudsman (avocata poporului).
Prin prisma maximalismului de la 18 ani a urmat etapa combinației dintre studenția cu acte oficiale la jurisprudență, frecventerea proceselor civile, penale din cadrul Judecătoriilor printre învinuiți, infractori cu poantele și vioara în spate pentru că la sfârșitul zilei avea repetiții generale pentru spettacolele de balet și studierea regiei fără acte, din cadrul Academiei de Musică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Și cum școala adevărată de film are loc pe platoul de filmare și este un lucru de echipă accepta toate propunerile colegilor ca Director de Casting, first AD, actriță sau chiar și la catering.
În 2022 a obținut un Master în Regia Film Documentar la Academia de Musică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Filmul de master este despre emanciparea femeilor în URSS cu denumirea "Vive la femme … în rând cu lumea!".
Pentru că a fost marcată de profesoara de balet și rănile sângeroase ascunse în poantele roz cu panglici de satin, Daniela a debutat în 2021 ca regizor cu filmul documentar "Cioburi din Culise" despre balet din Repubblica Moldova prin prisma poveștii de viață a ultimei balerine rămase în viață din pliada celor care au înființat baletul în țara noastră. În prezent, lucrează în pre-producție la filmul documentar despre femeile din penitenciare. A fost Director de Casting în filmele: "Export/Import" regizor Vladlena Jechiu, "Mama Natură" regizor Natalia Shaufert, asistenta Directorului de Casting în filmul "Carbon" regizor Ion Borș.
Iubește filmul pentru că îmbină mai multe tipuri de artă și este o formă perfectă de a povesti viața.
Artist Makeup & Hair
Artist Makeup & Hair
Tatiana Oniscenco s-a născut la Odesa într-o familie de muzicieni. Și-a petrecut copilăria alături de părinți în turneu și în teatru. Comunicarea cu actorii și mediul teatral i-au determinat soarta. Tatiana a terminat Machior - pastiger la Școala de Teatru și Artă din Odesa.
A lucrat atât în teatru, cât și în cinema, cu actori celebri precum Igor Kostolevsky, Serghei Bekhterev, Boris Plotnikov, Alla Budnitskaya, Georgy Teikh, Vladimir Tatosov, Evgheni Dvorzhetsky, Clara Luchko.
"Îmi ador meseria. Iar rezultatul final pe marele ecran este mai mult de șaptezeci de filme!" Printre acestea: "Gobseck" regizor Alexandre Orlov (1987), „Miorița” regizat de Victor Buketaru (1987), "Oaspetele ceresc", regizat de Tudor Tătaru (1989), "Reîntoarcerea „Titanicului", regia de Igor Talpă (1999), „Cea de-a 12-ea toamnă” regizat de Igor Talpă (2001), "Husari" regia Igor Circov (2007), "Toţi copiii Domnului" regia Adrian Popovich (2012), "Nuntă în Basarabia" regia Nap Toader (2009), "Femeia cu Cravata Neagră" regia Adrian Popovici (2016). ), "Sprinter" regizat de Ivan Naniev (2021) și mulțe alte filme.
Pictor de Costume
Fashion Designer, Creative Director “EHO by Evgheni Hudorojcov"
Nascut la 5 decembrie 1989 la Chisinau, Republica Moldova. A absolvit facultatea de Design Interior in cadrul ULIM - Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, concomitant deja activind în domeniul Fashion din 2009, a urmat cursuri de perfectionare in Polimoda Firenze, IED Milano.
Dupa prima prezentare a colecției sale în cadrul concurslui “ARTPodium 2009” a devenit vizionarul propriei filosofii, și au urmati zeci de collecții, prezentări de moda în Franta, SUA, Spania, China, Romania, Moldova.
Sute de rochii create sânt în lumea intreaga promovate de purtatoarele lor. Evghenii a creat costume pentru 4 spectacole la teatrul “Geneza-Art” din Chișinău. Împreuna cu Alla Donțu a creat unicul Fashion Performance de Amploare Mondiala “CONFESSION” în anul 2019.
Este nominat Ambasador al frumuseții și stilului pe platforma “O femeie”. Este Autor a cursului "Antimuse".
Motto-ul de baza - “Color the grey and black into shiny shades of love, be yourself be different".
Șef Decorator
Scenograf şi Artist Vizual Român
Iubitoare de arhitectură şi design. Născută în anul 1997. Absolventă a cursului de scenografie de film în cadrul UNARTE( Universitatea Națională de Arte din Bucureşti).
Denisa este un scenograf tânăr din Romania care şi-a început drumul din primul an de studiu lucrând atât la proiecte personale în colaborare cu UNATC (Universitatea Națională de Arta Teatrală şi Cinematografie) cât şi proiecte independente atât în film cât şi în design-ul de interior, butaforiei de film şi construcției de decor. A lucrat ca asistent la producții româneşti cât şi producții străine.
Scurtmetraj câştigător al premiului de la Sarajevo şi selecționat în cadrul festivalurilor de film europene şi internaționale.
Varvara este al treilea lungmetraj la care participă şi primul ca Set Decorator.
SAȘA
Actor de Teatru și Film
Tudor s-a născut în satul Izbishte, raionul Criuleni în 1992 unde a petrecut "o copilărie fantastică, libera și plina nebunii". Natura, o vorbă bună cu bătrânii, o gospodărie mare, unde se juca, și succesele mari la scoală au determinat conținutul personalității sale. În 2016 a absolvit facultatea de Teatru și Film în cadrul Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice. La facultate a avut un program vast și plin de evenimente care l-a marcat ca și viitor profesionist. A interpretat roluri diferite ca încărcătura emotivă, rezonanța profesională dar și ca material didactic. Rolurile mai pronunțate au fost: Tartuffe din piesa cu același nume de J.B.P. Moliere, Iurii Petrovschi - personajul central din piesa "Istoria Comunismului Povestită Pentru Bolnavii Mintal" de Matei Vișniec, Personajul Bătrânul și Hans din piesa "Caii la Fereastră" de Matei Vișniec, spectacol la care a fost regizor secund.
În cadrul aceleiași facultăți s-a manifestat și ca actor de film, jucând în mai multe producții studențești care au avut o rezonanță locală. Printre cele mai importante fiind rolul Băiatului din scurtmetrajul "Paparuda" și rolul Păvălache din "Casa Mare" adaptare de Călin Laur.
În anul 2016 a fost invitat ca actor în cadrul teatrului Eugene Ionesco din Chișinău unde a îndeplinit funcția de șef al trupei de actori, dar tot odată a interpretat o serie de roluri importante, cum ar fi: Woyzeck de G.Büchner, Cățelul din "O Poveste Foarte Simplă" de Maria Lado, Cocicariov din "Căsătoria" de N.V.Gogol, Un Bețiv din "Falstaff" de W. Shakespeare și altele. Această perioadă a fost prolifică și pe plan cinematografic. A interpretat rolul Ciulin, personaj central în lungmetrajul "Les Oublies" in regia lui Mihai Țărnă.
Au urmat o serie de proiecte pilot, scurtmetraje și proiecte independente unde a participat și ca scenarist. De exemplu la concursul "48 Hours Challenge" din Chișinău, a luat premiul mare la Scenaristică și Cel Mai Bun Film de scurtmetraj realizat în patruzeci și opt de ore dar și premiul Simpatia Publicului.
În 2021, a jucat rolul Sasha, personajul central din lungmetrajul Varvara, regizat de Anatol Durbala.
CAROLINA
Actriță de Teatru și Film
Olga s-a născut în orașul Chișinău pe 7 mai 1992. Atrasă din adolescență de actorie, a absolvit Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice în 2015 la clasa profesorilor Vlad Ciobanu și Silvia Berov.
Începe să se filmeze încă din anul doi de studenție, debutează alături de renumiții actori Anatol Durbală, Mihaela Strâmbeanu, Ovidiu Niculescu în filmul ,,Crima Inocentă’’ și ,,Femeia cu cravată neagră’’. În 2016 se filmează în scurtmetrajul lui Igor Cobileanschi ,,Practica’’ alături de Igor Caras-Romanov.
Din 2015 și până în prezent joacă pe scena teatrului Satiricus I.L Caragiale din Chișinău. Printre rolurile importante de pe scena de teatru se numără Ophelia din "Hamlet" ( William Shakespeare ) sau Oksana din "Îți vreau soțul" (Mihail Zadornov) și altele. În 2019 este premiată cu Premiul Președintelui UNITEM pentru actorie, în cadrul Galei Premiilor UNITEM.
La fel în 2019 în cadrul Festivalului Internațional de film RAVAC este premiată pentru Cea Mai Bună Interpretare Feminină pentru rolul Marta din Filmul "Practica" regizorului Igor Cobileanski.
În 2020 la prima ediție a Galei Cineaștilor i se oferă premiul pentru Cel Mai Bun Rol Feminin pentru Filmul "Practica".
În 2021 - 2022 se filmează în filmul lui Anatol Durbală Varvara, interpretând rolul Carolinei - unul dintre rolurile principale.
PREOTUL
Actor de Teatru și Film
Nu contează dacă Igor Caras interpretează un personaj principal sau unul secundar, el face tot posibilul și ne face pasionați de povestea personajului său și a filmului. Născut pe 16 august 1966. A absolvit Școala de Teatru de Artă din Moscova (cursul moldovenesc, șef - V. Bogomolov) în 1992. Actor al Teatrului din Chișinău "Mihai Eminescu". Joacă și în spectacolele Teatrului Evreiesc „Teatron Shaliakh” ("Театрон Шалиах") din Chișinău.
Igor Caras a lucrat cot la cot cu așa regizori ca Calin Peter Netzer, Anatol Durbală, Igor Cobileanski și mulți actori și actrițe ca Diana Cavallioti, Carmen Tanase, Vasile Muraru, Adrian Titieni, Igor Babiac, Angela Ciobanu, Ela Ionescu, Sergiu Voloc ....
Sunt memorabile rolurile din filmele în care a jucat, așa ca: Senia în “Nuntă în Basarabia” (2010), Igor în “Funeralii fericite” (2013), Vivi în "La limita de jos a cerului" (eng. “The Unsaved”) (2013), Maiorul în "Ce Lume Minunată" (2014), personajul Igor în "Ana, mon amour" (2017), The Dean în "Practica" (2019).
VADIM
Actor, Regizor de teatru și film
Alexandru a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice în anul 2008. Pe parcursul a 4 ani, în cadrul facultății, a avut parte de expriențe extraordinare alături de profesorii săi de arta actorului. "În acea perioadă am jucat roluri foarte importante pentru mine. Experiențe care ma ajută și în prezent să-mi înțeleg și mai bine meseria" cum ar fi: “Hamlet” și “Magbeth” de William Shakespeare, “Hlestacov” de Nicolae Gogol, “Rogojin” de Fiodor Dostoevsky, “Victor Franț” din piesa “Prețul” de Arthur Miller (spectacol de licență), “Jack” din "Totul în Grădină" de Edward Albee (spectacol de licență) etc.
Imediat după absolvire a fost angajat în teatrul Eugene Ionesco (Chișinău). Acolo a muncit un an, după care a decis să-și încerce norocul și în alte domenii – Radio și Tv. În anul 2011, "după ce mi-am dat seama că îmi este foarte greu fără scenă", și-a încercat norocul la Teatrul de Revistă Ginta Latină, actualul “Teatrul Fără Nume”, cu care colaborează pînă în prezent. Aici joacă în spectacolul “My Darling Missis Kronky”, personajul Brad Winner.
În luna mai 2022, împreună cu Mariana Cămărășan (regizoare din România), a organizat la TFN un atelier dedicat actorilor pe baza pieselor lui Eugene Ionesco. Atelierul a avut ca și scop depistarea unei piese de teatrul al acestui autor, potrivită cu echipa de actori ai teatrului, pentru a fi eventual regizată aici.
Din anul 2015 a decis să-și incerc norocul și în regie de teatru. A plecat la București unde a și intrat la regie (generația 2015 -2018). A absolvit facultatea cu spectacolul “Îngrijitorul” de Harold Pinter, care s-a jucat încă un an în câteva teatre independente și festivaluri din România.
La moment este student la master în Regie și Scenaristică în cadrul Universității Hyperion.
1st Assistant Director
Regizor de Film.
Născut la Chișinău, Republica Moldova. Obține o diplomă de licență în drepturile omului la Chișinău. În anii de studenție s-a implicat activ într-o serie de proiecte de filme documentare. Din 2014 studiază regie de film la Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale (UNATC), Bucuresti. A fost implicat în așa proiecte ca: "Animinimal”, "Întâlniri Apropiate de Gradul I ”, "O viață ratată”.
Varvara este prima experiență ca Primul Assistent de Regie în Repubblica Moldova.
2nd Assistant Director
Regizor de Teatru, Dramaturg și Scenograf
Născută în anul 1982 în Orientul Indepărtat Rus și după primii 10 ani de trai în orașele siberiene și Ural a ajuns cu familia în Moldova, plaiul natal a mamei (1991). A frecventat liceul muzical I.Hașdeu, cântând în corul renomat "Trison" dar a absolvit Liceul Teatral Orășănesc din Chișinău. A fost o perioadă importantă, atât ca experiență de actriță, cât și ca prezentator la Festivalul anual "Rampa" (1997-2000).
Dupăl liceu a decis să între în lumea mare a relațiilor internaționale, absolvind facultatea de filologie și traducere la IRIM - Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Chișinău (2004). În 2003 a realizat primul ei spectacol la teatrul Luceafărul cu studenții universității.
În 2004 s-a transferat în Italia, care numai a intensificat pofta ei de artă și teatru. A terminat cea mai puternică școală de teatru în Italia - Scuola de Teatro Paolo Grassi, Milano, devenind în anul 2011 Regizor Teatral. Spectacolul de diplomă "Trădiți" ("Traditi"), scris de Paola Ponti, a fost susținut de ON.TEATR în colaborare cu Teatrul Lensoviet din Sankt Petersburg și Teatrul Franco Parenti, Milano.
Mulți ani a lucrat în producții internaționale cu actori și regizori englezi, francezi, ruși, spanioli și italieni în cele mai mari teatre din Italia. Irina are o mare experiență nu numai ca regizor dar și ca dramaturg, scenograf, director de casting, director de sunet, coordonator de producții de teatru, musical și opera lirică. Continuă să colaboreze (din 2012) cu producția Internațională PALKETTOSTAGE din Italia cu care a realizat mai mult de 30 de spectacole în proză și musicaluri originali mondiali.
Proiectul Varvara a fost o mare dovadă că "arta este casa mea, oriunde aș fi".
Producător
Sergiu Pascaru - producător de film și TV, regizor TV
S-a născut și a crescut la Chișinău. De mic a fost pasionat de tot ce înseamnă echipamente de filmare. A absolvit mai întâi Școala Profesională Polivalentă nr. 1 la specialitatea Informatică, iar mai apoi a absolvit Universitatea Tehnică. Paralel cu studiile a început să lucreze în domeniul filmărilor.
Are 18 ani experiență de lucru și a parcurs drumul de la specialist în filmări la Departamentul Cultură până la producător de film. A muncit la 5 televiziuni - în calitate de editor de imagine, cameraman, regizor de emisie directă, regizor șef și director tehnic.
Pentru a crește în carieră și a se dezvolta mai mult pe plan profesional a decis în 2015 să-și deschidă propria afacere în domeniu. Ramurile principale de activitate ale căreia sunt: închirierea de echipament profesionist de filmare și producția de film și emisiuni TV.
Astăzi casa de producție Pascaru Production - pe care o conduce Sergiu este una dintre cele mai dotate cu echipament de filmare de ultimă generație, iar în portofoliu Sergiu are 16 coproducții, 10 producții de scurt și lung metraj și mai multe emisiuni TV.
Sergiu Pascaru este și fondatorul cursurilor cinematografice MILAP (Make it like a pro).
Producător
După ce lansează pe YouTube un filmuleț regizat ce depășește 4milioane de vizualizări în câteva zile, Marin Cumatrenco studiază regia de film în România, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie ”I.L. Caragiale”, clasa lui Napoleon Helmis.
Debutează în regie și producție cu ”My Friend” premiat la Festivalul Internațional de Film Studențesc ”Cinemaiubit”. Urmează filmul de curs pe peliculă 35mm alb-negru ”November, 14th” cu Ștefan Iancu și Emilian Oprea. Absolvește cu filmul de licență ”Amintiri din tranziție” cu Cristi Iacob și Constantin Tache Florescu, filmat hibrid: tradițional și în versiune 360 își așteaptă premiera mondială în secțiunile VR și experimentale.
Din februarie 2020, fondează propria companie la Chișinău ”BADEAMIC”, primul sales și distribuitor din Moldova, achiziționând și tranzacționând cu conținut divers precum scurtmetraje de Oscar și premiate la Premiile Academiei Europene de Film, lungmetraje, seriale, animație și programe TV.
În vara 2021, Marin Cumatrenco debutează ca regizor secund în echipa renumitului Cristi Puiu, pentru proiectele ”MMXX” și ”2020”, întro co-producție Româno-Moldovenească.
În calitate de Producător lungmetraj de ficțiune, Marin Cumatrenco are la activ ”Tunete” de Ioane Bobeică, ”Carbon” de Ion Borș și ”Varvara” de Anatol Durbală.
A gestionat la București activitățile 2DB studio / Platourile Giulești, fondate de Dragoș Bucur și Dorian Boguță.
În prezent, Marin Cumatrenco își continuă studiile la Masterat (UNATC - clasa lui Paul Negoescu).
Manager de Producție
Producător Muzical, Inginer de Sunet, Designer Grafic și Manager de Producție, student la facultatea "Producție Film&TV"
Născut în 2001. Mereu pasionat de artă, a început activitatea în domeniul audiovizual în 2015, lucrând ca content-manager, designer și video-editor. În 2017 a absolvit cursul "Basics of sketching" la școala Sketch-Park (Sankt-Petersburg). În 2018 a început să studieze ingineria de sunet și producția de muzică, în consecință lucrând în studio de înregistrări audio, până în prezent. A produs content audiovizual și soundtrack-uri pentru câteva proiecte internaționale.
În 2020 a întrat la facultatea "Producție Film&TV" în cadrul Academiei de Arte din Chișinău (AMTAP), participând la proiecte cinematografice studențești, atât în calitate de producător, cât și de actor.
Varvara este primul proiect cinematografic de lungmetraj în cadrul căruiaa a fost implicat în echipa de рroducție.
Manager de Producție
Manager de Producție.
Cunoștința ei cu lumea filmului și a producției audio-vizuale a început în 2020, când a devenit studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, facultatea "Producător Film & TV". Din primul an s-a regăsit în acest domeniu, astfel a început să se implice, atât în proiecte studențești, cât și în proiecte din afara Academiei. La momentul de față, în portofoliul ei se regăsesc 7 proiecte studențești și 1 proiect televizat.
Varvara urmează a fi primul lungmetraj, în care ea s-a implicat ca parte a echipei de producție. "Punctul meu forte mereu a fost interacțiunea cu oamenii, dar de data acesta am acceptat provocarea și mi-am luat angajamentul de a combina utilul cu plăcutul" devenind manager de producție bazat pe întocmirea rapoartelor și a altor smart papers.
Manager de Producție
Manager de Producție.
Bas Pavel, colecționează vin, cărți și rățuște. Din adolescență călătorește cu autostopul, în Europa i-au rămas doar câteva țări de vizitat. După gimnaziu a plecat la Chișinău unde a absolvit Colegiul Pedagocic “Alexei Mateevici”.În timp ce patru ani a pășit pragul colegiului a reușit să organizeze concerte de caritate cu trupa de rock alternativ în care ocupa postul de manager.
A participat la toate concursurile care le găsea și premiile le transmitea spitalului oncologic. Câțiva ani a activat ca voluntar în Clipa Siderală unde a ajuns până la coordonator de proiecte. A plecat de câteva ori în Germania datorită Erasmus +. A filmat publicitate, 3 ani a lucrat ca lider la o tabără de vară ce se bazează în Bulgaria unde conducea sute de copii în munți. A încercat zeci de job-uri până nu a înțeles că vrea să-și lege viața de film. A despus actele la Academia de Arte la specialitatea Producție Film și TV, consideră că fiind producător bun vezi și înveți din toate aspectele și nuanțele filmul. În pandemie a început să scrie scenarii.
Primul mare film la care a participat a fost în regia domnului Anatol Durbală. “A fost prima experiență unde am cunoscut o mulțime de oameni talentați cu care sper să colaborăm mulți ani în viitor. Am avut posibilitatea de a a-mi încerca puterile și ca actor. Sunt nespus de fericit că am fost membru în echipa Producătorului General Sergiu Cumatrenco și sper că am justificat încrederea oferită ”. Pavel are 21 de ani, crede că suntem vii atât timp cât facem, cunoaștem și încercăm ceva nou.
Luminist
Luminist, Cameraman
Născut pe 8 august 1971, în orașul Chișinău. Veaceslav a absolvit școală media, poi școala profesională tehnică, doi ani de serviciul militar în Germania. Până în 2013 a muncit în diverse activități. În 2014 angajat la CTC MEDIA, mai tirziu, în 2016, la GENERAL MEDIA GRUP unde funcționează și în ziua de azi (departament de Producție). Interesul care îl avea, și persistă până în ziua de azi, l-a făcut să devină ceea ce este astăzi. "Sunt mândru ca am ajuns la acest capitol. Vrau să cunosc și mai mult, fiindcă meseria mea o iubesc foarte mult. Mulțumesc prietenelor și colegilor care mă invita la diverse proiecte pentru a inbogăți cunoștințele pe care le am".
Luminist
Director de Imagine Film și TV
Născut în anul 1995 în Republica Moldova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, acum este masterand în regie de Film Documentar. În baza studiilor, practica finală și următorii 3 ani a activat în calitatea de Cameraman în cadrul Companiei IPNA "Teleradio-Moldova”, Eugeniu a participat la diferite proiecte culturale, publicități comerciale și activități artistice așa ca: "Soundcheck", producător Eugeniu Popovici pentru TV Moldova 1, "Tezaur" producătorul Irina Ropot pentru TV Moldova 1, Festivalul-Concurs național de folclor "La Nistru la Mărgioara'', Festivalul "Regina Sânzâienelor", emisiunea "Moldova în direct", lungmetraj "Alive in Moscow" regizor Grigore Bechet, remake filmului de scurtmetraj "Smile Man" regizor Arcadie Bucarciuc, lungmetraj "Carbon” regizor Ion Borș și multe alte proiecte.
Focus Puller
Focus Puller
Trăiește la Cricova (Moldova), care adoră. A frecventat 9 ani de școală muzicală, instrumentul de bază - acordeon, dar mai cântă o clapă și mai bate o tobă dacă e cazul. A absolvit Academia de Teatru, Muzică și Arte plastice, 4 ani, la facultatea de Regie-Montaj, maestru Mircea Chistruga. Activează în domeniul cinematografiei din 2014, primordial în calitate de editor video și focus-keeper. A avut colaborări cu artiști din Moldova și Romania. Muzica și filmul sunt domeniile în care continuă să se dezvolte și își dorește să atingă nivele cât mai înalte.
Script supervisor
Regizor de Film, Director de Casting, Script supervisor
A terminat în anul 2013 Regia de Film la Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice. Prima experieță lavorativă a avut în rolul de first assistant director la film de lung metraj "Tenis cu Moldovenii", regia de Tony Hawks și Mikolaj Jaroszewicz (2010). Cinci ani Ioana a fost director de casting la Atelierul Sergiu Prodan. Este director de casting și second assistant camera la “Culorile”, regia di Viorica Mesina (2013); director de casting la “My Name is Intiqam”-2, regia de Ilham Yasharoglu (2015); second assistant camera “2438 km, sau toate drumurile duc la Roma” regia de Sergiu Prodan (2016). Din 2018 este script supervisor (continuity) la așa filme ca: “Verner Gruber”, regia di Igor Sadovski, “Charlotte”, regia di Igor Sadovski, “Carbon”, regia Ion Borș, “Daria”, regia Ian Onică și filmul Varvara.
Asistent Scenografie
Artist, Sculptor
"Să pictezi e ușor când nu știi cum, dar foarte dificil când știi" – Edgar Degas.
Alexandrin - artist în arte vizuale. A terminat Design de Interior la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plamadeala (2016) și a frecventat facultatea de Arhitectură la UTM - Universitatea Tehnică a Moldovei (2020). A activat în domenii artistice ca fotograf, videograf, tattoo master, sculptor, profesor în arta fotografiei și modelarea în lut pentru copii.
Varvara - "Timp petrecut frumos cu oameni frumoși... Un lungmetraj redat prin emoții, cunoastere și experiență, accentuind sentimentele și trăirile pe care noi refuzam să le valorizăm sau ințelegeam...".
Asistent Scenografie
Artist de Stradă, Asistent la Scenografie
Petru s-a născut la Chișinău și reprezintă Ciocana. Iubește să deseneze, danseze, să cânte ... când nimeni nu-l aude. A făcut studiile la liceul Petru Zadnipru și universitatea pedagogică Ion Creangă, facultatea Arte Plastice și Design. Ocupația de bază este desenul. Așa își exprimă cel mai bine trăirile și emoțiile ce le a zilnic.
De mic copil a avut pasiunea de a desena "îmi amintesc cum desenam peretele din antreu". Și-a dat seama de acest lucru foarte târziu. Mai întâi a participat la diferite activități creative. A frecventat centre de creație unde a pictat, modelat, cântat la instrumente cum ar fi fluier și țambal. De asemenea a cântat aproximativ 5 ani în ansamblul folcloric "Iedera" condus de Surorile Osoianu. A fost o experiență foarte plăcută pentru că acum simte "diferite sunete ce mă înconjoară și mi-a dezvoltat abilitatea de a percepe muzica la alt nivel". O perioada de timp a fost pasionat de dansuri hip-hop. Și pentru că nu avea posibilitatea să meargă la vreo școală de dansuri, s-a uitam pe YouTube și învăța din ce vedea …
A revenit la desen undeva la vârsta de 16 ani, când a descoperit graffiti. In cartierul in care trăiește de mic vedea desene pe pereți care îi plăceau mult dar nu știa ce reprezintă până când a aflat că se numesc graffiti. Atunci a început să se informeze. Un prieten i-a zis că fiecare artist care desenează in stradă are un pseudonim.
Când a început să practice graffiti scria LEFT pentru că era stângaci dar totuși, după o perioadă a ales numele - SMACK. De ce Smack? "I don't really know. Dar pe parcurs s-a asociat cu multe amintiri din copilărie ... In final, ceva timp in urma, s-au transformat în Quicksmack .... Pentru mine arta este un mod de exprimare a emoțiilor și trăirilor care le am zilnic ... Am imaginația destul de bogată și am vrut sa încerc ceva nou pentru mine, să-mi deschid orizonturile".
A decis să se alăture la proiectul Varvara pentru a căpăta noi abilități de a crea. Așa a ajuns sa facă parte din echipa creativa a filmului fiind Asistent la Scenografie. Experiența la filmări l-a ajutat mult să înțeleagă mai cu amploare ce se întâmplă pe platou și cum se organizează o echipa să creeze ceva grandios. "Sincer, e destul de obositor sa fii Cineast. Este o munca grea și obositoare. Dar ce se dă ușor în această viață?".
Manager Catering
Manager, Conducător
Elena s-a născut în Republica Moldova, Chișinău în 1983. Primii 17 ani a petrecut în Siberia, unde a absolvit școala media în orașul Surgut. Revenind în Moldova a făcut scudii la facultatea de Jurnalism și Ştiinţe ale Comunicării 2001-2004. După mai multe activități în domeniile de jurnalism, beauty industry, a început activitatea în calitatea de conducător transportul în regim de TAXI. "Conduc de aproximativ 20 de ani. Ador să conduc mașini și activitatea aceasta m-a adus să devin imaginea la Vip Taxi Confort. Totodată mi-a oferit experiența remarcabilă să întâlnesc și să discut cu oameni celebri în timp ce conduc".
În 2022 a început să activeze și ca Manager de Catering la filmul Varvara. "Această experiență a fost o nouă provocare pentru mine. Am înțeles cât de mult mă motivează dialogul cu artiși talentați. Fiecare zi a fost o mică veață trăită împreaună!".
Asistent Costume
Născută în Republica Moldova. Actual studentă al Universității Tehnice, specialitatea Design Vestimentar Industrial. Pasionată de istoria modei, arte, arhitectură și poezie. Participantă a două ediții Fashion Hackaton, organizată de fashion hub-ul Ziphouse, dar și Fashion Conference 3 ani consecutiv. Activă în cadrul APIUS (Asociația Patronală din Industria Usoara) proiectul EDGE. Voluntară la evenimente și acțiuni de caritate, în trecut membră al Consiliului Municipal de Tineret.
Asistent Costume
Pictor de Costume de Teatru și Cinema
Născută pe 18 septembire în 1990, Chişinău. A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, facultatea Scenografie de Teatru și Cinema.
Din 2015 la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale are funcția de pictor de costume în așa spectacole ca: "Banii, banii sau „borsetka” de Ray Cooney, "Revizorul" de Gogol, "Fata din colegiu sau nu sunt o jucărie" de Andrei Ivanov, "Doctor de Femei" de Georges Feydeau, "Hamlet" de William Shakespeare. A activat și ca scenograf la spectacolul "Happy End" de Jeroen van Den Berg.
Din 2018 este pictor de costume în film istorico-documentar "Ștefan cel Mare. Istoria Moldovei" ep.II.
În 2019 a primit premiul pentru cele mai bune costume teatrale în cadrul Galei Premiilor UNITEM ("Hamlet" de William Shakespeare).
DIT and MO
se editează
A absolvit in 2003 facutaea Arte Audiovizuale, specialitatea Imagine Film și Televiziune, din 2000 a inceput să activez în cadrul studioului de productie BasaTV-Studio în functie de operator. Din 2005 și-a continuat activatea de operator în cadrul Agentiei Informationale de Stat Moldpres, departamentul producție TV. Pe parcursul acestei perioade în paralel a paticipat în diferite proiecte (emisiuni de divertisment, clipuri muzicale și publicitare, filme documentare și de ficțiune).
Din 2010 până în prezent continuă domeniul de activitate ca freelancer. Unele din multe proiectele în care a activat: scurtmetrajele "Cand se stinge lumina" (2006), "Practica", "Miliardul" (2016), "Mama Natura" (2019); lungmetrajele "Tenis cu moldovenii" (2010), "My name is Intiqam", "Flutulis" (2015), "Ogma" (2017), "Dincolo de noi", "Beautiful Corruption", "Memoria", "Shalrotte" (2018), Proiectul Varvara și seriale "Zambarele" și "Oameni Gospodari" (2021).